Appendix 11

Tavendale
and Partners

29 February 2016

Redcliffs School Board of Trustees

Attention: Mark Robberds

Email:

board@redcliffs.school.nz

Dear Mark

Possible Protection Bund - Resource Consent Requirements

1.

You have asked us to assist Redcliffs School (School) in understanding what, if any, resource
consents would be required for construction of a protective bund and associated access road on the
Main Road site. We understand any such bund would be contained wholly within the property
boundaries of the School.

Statutory planning context

At present, activities within Christchurch City are governed by the provisions of the operative
Christchurch City Plan and the proposed Christchurch Replacement District Plan. We attach for
your reference the relevant planning map from each.

Chapter 10 of the Replacement Plan (relating to designations) is operative. Therefore the provisions
of that Chapter (i.e. the designations within it) are operative. We also attach the operative
designation for the School.

The maps from both Plans illustrate the boundaries of the School, which have remained unchanged.
Under the operative Plan, the School is zoned “Cultural 3”. Under the Replacement Plan the School
is zoned “Specific Purpose School’. These zonings are no different from those borne by other
schools.

As an aside, we note the land either side of the School is zoned for residential purposes. The
Replacement Plan continues this with the yellow “RS” (Residential Suburban) zoning.

The Replacement Plan shows the School as “L82" on Stage 1 of the Replacement Plan maps.
Designation L82 is confirmed in (the now operative) Chapter 10 of the Replacement Plan as being
for the purpose of a primary school. The boundaries of the Specific Purpose zone coincide with the
extent of the designation.

Education Report
We have reviewed the Education Report dated 9 November 2015. Paragraph 50 of the Report
raises concern as to whether consent to build the bund would be obtained. The Report writer relies

on comments from Dr Wright to this effect.

We understand Dr Wright to be a technical expert with qualifications and experience in the field of
geotechnical engineering. We do not understand him to have planning or legal qualifications and
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10.

11.

12.

13.

14.

experience. To this extent we are surprised he commented on the need for resource consent and
further that his comments were relied upon by the author(s) of the Report.

In any event, and for the reasons explained below, we disagree with his views.
Need for resource consent

The School site is subject to both a designation and an underlying zoning. The zone rules only
apply, and the need for resource consent only arises, if the activity proposed is not within the scope
of the designation1. In our view, protecting the School through construction of a bund and associated
access road would be in accordance with the designated purpose.

Where land is to be used for the designated purpose, resource consent is not required. At most, all
that is required is submission (to the Christchurch City Council in this case) of an Outline Plan
showing the public work, project or work to be constructed on the designated land®. We have not
considered in detail whether construction of a protective bund would require an Outline Plan. It may
not, in which case it can be done within recourse to Council at all.

Assuming an Outline Plan is required (the most conservative assumption in this scenario), the
Council can request changes to the Outline Plan (for example, the landscaping proposed) but cannot
decline the Outline Plan®. There are no notification requirements and therefore no rights of appeal to
any persons other than the designating authority (in this case, the Minister of Education).

As to the assertion consent cannot be gained pre-emptively (paragraph 50 of the Education Report),
we note:

a. Consent is not required but even if it was, there is no reason why it could not be applied for
now. Respectfully, we do not understand the concern being expressed here. Consent is
often sought pre-emptively — for example, as a pre-condition to property purchase;

b. Changes to an Outline Plan (if required at all) can be sought at any time just as resource
consent can be.

Christchurch City Council position
At the School’'s request we attended a meeting with Nathan O’Connell (Planning Team Leader) at

Christchurch City Council last year. Mr O’Connell confirmed our view that resource consent would
not be required to establish a protective bund on the School site.

We trust this is of assistance.

Yours faithfully
Tavendale and Partners

Alanya Limmer

Partner

Email: alanya.limmer@tp.co.nz
Mobile: 021 221 7725

! Resource Management Act 1991, section 176(2)
2 Resource Management Act 1991, section 176A(1)
® Waitakere CC v Minister of Defence [2006] NZRMA 253 (EnvC)
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